Ako si urobiť vlastný domáci lekvár?

0

Aj keď v súčasnosti nie je o potraviny v obchodoch núdza, čoraz viac ľudí sa snaží veľa potravín vyrobiť vlastnoručne. Nie je to však len o pestovaní zeleniny a ovocia, ale aj vyrábaní reálnych produktov, ktoré viete bežne v obchode zohnať už hotové. Aké produkty si viete spraviť vlastnoručne doma?

Doma si viete vyrobiť naozaj rôzne výrobky a produkty. Či je to med, čalamáda, no najchutnejšia možnosť je lekvár. Ak máte doma veľa ovocia, alebo sa len vášmu stromu zadarilo, viete si spraviť vlastnoručný a poctivo domáci lekvár, ktorý bude určite každému chutiť a bude k tomu oveľa zdravší, ako z obchodu. Ako si vyrobiť domáci lekvár?

Ako si vyrobiť lekvár doma?

Ak ste sa rozhodli, vyrobiť si vlastný lekvár, najdôležitejšie je, presne sa rozhodnúť, koľko lekváru budete chcieť, keďže od toho bude závisieť, koľko potravín budete potrebovať. Keď ste sa rozhodli a viete koľko lekváru chcete, môžete začať s prípravou. Najdôležitejšie je si najprv pripraviť hlavne domáce potreby do kuchyne. Tie budete pri príprave lekváru veľmi potrebovať, na miešanie, varenie atď. Okrem potrieb budete potrebovať aj zaváraninové poháre, keďže do nich budete prelievať všetok lekvár. Fľaše je dobré pred použitím poriadne poumývať a vydezinfikovať, najmä ak používate fľaše, ktoré boli predtým používané. Ľudia častokrát používajú fľaše z kyslých uhoriek, čalamád a podobne, čo pri nesprávnom umývaní spôsobí, že bude mať lekvár zlú chuť.

Ako posledné je potrebné nachystať si smaltované hrnce, alebo veľký kotlík, v ktorom budete vedieť lekvár variť. Čím väčší bude hrniec, tým viac lekváru budete vedieť naraz uvariť a tým rýchlejšie to vybavíte. Ak ste si všetky pomôcky nachystali, je dobré nachystať si potraviny, ktoré budete potrebovať do lekváru. Nakupovanie týchto potravín, by vám nemalo zabrať veľa času a mali by ste všetko zohnať takmer v každom obchode s potravinami. Najčastejšie budete potrebovať hlavne ovocie, podľa vášho výberu, či sú to jahody, slivky, maliny a podobne, potom kryštálový cukor a škoricu, alebo inú koreninu, ktorou si budete chcieť lekvár ochutiť.

Potom je potrebné ovocie pomlieť, aby z neho vznikla kaša. Viete na to použiť mlynček na mäso, alebo mixér. Pomleté ovocie treba vložiť do hrnca, a prípadne pridať vodu. Po zahriatí zmesi pridajte cukor, či korenie. Celú zmes treba miešať, čo je vlastne najťažšia časť pri varení lekváru, keďže niekedy treba miešať aj niekoľko hodín. Keď už si myslíte, že je lekvár hotový, skúste vyskúšať, či je dostatočne hustý a chutný. Ak je všetko v poriadku, môžete ho začať postupne prelievať do zaváraninových fliaš, ktoré ste si mali dopredu pripraviť. Nezabudnite fľaše poriadne pozatvárať, aby sa náhodou lekvár neporozlieval. Dobré je lekvár odložiť na chladnejšie miesto, kde je stála teplota, aby dlho vydržal.

Nečakajte a pripravte si vlastný lekvár aj vy!

Share.

About Author

Comments are closed.