Zrnková káva
Pre tých z vás, ktorí radi pijete kávu práve pre jej chuť a výraznú arómu, je najlepšou voľbou zrnková káva. Zrnková káva je káva, ktorá vznikla z pražených plodov, čiže kávových zŕn.
Označenie zrnková káva sa často používa aj na odlíšenie kávy od kávových nápojov (vyrobených z obilnín a iných náhrad), a tak sa môže stať, že pod pojmom zrnková káva natrafíte na kávu, ktorá neobsahuje zrnká v celku, ale pomleté.
Zrnková káva by sa však mala chápať iba ako opražené zrnká kávy v celku, čiže nepomleté alebo inak neupravené. Lebo práve v celistvosti zŕn spočíva čaro a kúzlo zrnkovej kávy. Jedná sa o najčastejšie predávanú formu kávy. A je i oveľa lepšia a chutnejšia, ako klasická zalievaná či instantná káva, nakoľko dokáže udržať chuť kávy dlhšie než akákoľvek iná mletá káva.
Preto pokiaľ si chcete dopriať kvalitnú kávu, odporúčame kúpiť si zrnkovú kávu a vždy si namlieť len potrebné množstvo kávy a ostatok dobre uschovať.
Samotnému predávaniu a kupovaniu voňavej zrnkovej kávy však predchádza niekoľko procesov, ktoré jej dodávajú charakteristickú vôňu, chuť a zafarbenie.
Najskôr sa zbiera, a to počas sezóny sucha, kedy sú plody kávovníka červené. Metód zbierania je viacero, no stále prevláda ručný zber, nakoľko iba ním môžete vybrať len tie plody, ktoré sú zrelé.
Po zbere sa káva suší a triedi. Vytriedená káva je už pripravená na praženie, vďaka ktorému získava svoju jedinečnú chuť, arómu, telo aj farbu. A posledný krok pred podávaním – mletie, si môžete pripraviť doma, čo je obrovská výhoda, pokiaľ máte radi čerstvú kvalitnú kávu.
Pretože iba v prípade, že zrnkovú kávu pomliete pred konzumáciou, sa zachovajú všetky jej charakteristické znaky a vlastnosti, ktoré sa prenesú priamo do lahodnej chuti nápoja.