Pákové kávovary
Káva. Životabudič, lahodný nápoj, bohatý zdroj antioxidantov a mnohých iných látok, ktoré priaznivo vplývajú na náš organizmus. Pokiaľ patríte k milovníkom kávy, určite viete, že pripraviť výbornú a zároveň voňavú kávu nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. No našťastie, nemusíte už vždy chodiť do kaviarní, kvalitnú a chutnú kávu si dnes môžete pripraviť pomocou prístroja aj samy v pohodlí Vášho domova. Kávovar je totižto vec, ktorú oceníte nielen Vy, ale aj Vaši známi a priatelia.
Poznáme niekoľko druhov kávovarov, ktoré sa líšia najmä tým, ako sa pomocou nich káva pripravuje, no často sú i odlišnosti v chuti pripravenej kávy.
Pákové kávovary dokážu pripraviť vynikajúcu kávu, ale potrebujete na to viac námahy.
Ako vlastne fungujú pákové kávovary? Veľmi jednoducho, stačí si pamätať len tri kroky:
1, Najskôr naplníte páku mletou kávou.
2, Kávu utlačíte.
3, Vložíte späť do kávovaru a spustiť prípravu kávy.
Azda najväčšou nevýhodou týchto kávovarov je to, že sa na prípravu kávy používa už zomletá káva. Tá však veľmi rýchlo stráca svoju vôňu, a preto z nej pripravíte menej chutnú kávu. I v tomto prípade je tu však riešenie- vákuové balenie alebo mlynček na kávu.
Mali by ste myslieť aj na ostatné veci, ktoré sú pri príprave kávy nezanedbateľné a aby po splnení všetkých podmienok si vychutnáte „pravé“ espresso. Pákové kávovary sú totižto závislé na Vašej spolupráci, a preto pamätajte, že nevydarená káva nie je vždy vina kávovaru.
- Správne množstvo: 7g
- Stlačenie: káva v páke by sa mala stlačiť váhou 20 kíl
- Tlak: nekupujte kávovary s tlakom menším ako 9 barov!!!
- Čerstvo nabratá a čistá voda
Pákové kávovary majú oproti automatickým jednu obrovskú výhodu, a to cenu. Pomocou nich si totižto môžete pripraviť rovnako chutnú kávu, no v oveľa lacnejšom kávovare.