Ušetrite v kaviarňach a pripravujte si super kvalitnú kávu doma – pomôže vám automatický kávovar
3 mins read

Ušetrite v kaviarňach a pripravujte si super kvalitnú kávu doma – pomôže vám automatický kávovar

x

Už dávno neplatí, že na kvalitnú kávu musíme len do reštaurácie či kaviarne. Pripravujme si ju aj doma. Stačí dodržať dve základné pravidlá: dobre si vybrať kávu a ešte lepšie kávovar.

Cez všetky vymoženosti rozpustných káv, či kávy v kapsliach, nie je nad čerstvo praženú a taktiež čerstvo zomletú kávu. Svoje chuťové preferencie samozrejme uplatníte pri výberu druhu kávy – odrody i krajiny pôvodu. Výber káv je dnes veľmi bohatý. Už dávno sa nepozeráme iba na to, či ide o robustu, alebo o arabicu. Rôzne odrody kávy sa predávajú ako jednodruhové, ale aj chuťovo veľmi vyvážené mixy.

Aké parametre si pri výbere kávy všímať?

Vždy zvážte výber medzi arabicou, robustou, alebo vyváženým mixom. Robusta bývala podceňovanou kávou, ale je to voči nej nespravodlivé. Má menšie zrná, ale to nie je dôvod, prečo by mala byť menej kvalitná. Obe kávy majú odlišnú chuť kvôli svojmu zloženiu. Robusta obsahuje viac kyselín než arabica a takmer o polovicu menej cukru. Je tiež menej tučná (obsahuje menej lipidov). Obecne však má takmer dvojnásobné množstvo kofeínu.

Pri výbere kávy si viac než to, či ide o robustu prípadne arabicu, všímajte či je mletá ev. zrnková, či je čerstvo pražená, akú má úroveň praženia (nízku, strednú, vysokú) a aký má obsah kofeínu. Všímajte si značku a krajinu pôvodu. S trochou pozornosti pomerne rýchlo zistíte, aká káva je vašim favoritom.

Na výbere kávovaru záleží

Automatický kávovar už dávno nie je len výsadou reštaurácií, kaviarní či firiem. Kto doma robí niekoľko šálok denne chce kávu v najvyššej kvalite, a túži si pripravovať kávové špeciality, napríklad latté alebo cappucino, ten automatický kávovar určite ocení.

Ideálny je kávovar v podobe digitálneho plnoautomatu. Samozrejmosťou musí byť tlak 15 barov. Drahšie mašiny majú zabudovaný mlynček na kávu. V opačnom prípade ho musíte riešiť ako externý spotrebič. Určite je dôležité kupovať čerstvo praženú zrnkovú kávu a mlieť ju tesne pred použitím. Len tak sa skutočne zachová jej aróma.

Pri výbere kávovaru si všímajte zložitosť jeho čistenia, ale aj to, ako jednoducho pripravíte rôzne kávové nápoje: ristretto, espreresso, cappuccino a latté. Dobré automatické kávovary majú aj prípravu týchto špecialít zautomatizovanú a šetria nám tak čas.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *