Káva – jej príprava a účinky

0

Káva. Spočiatku sa pod týmto označením chápali len kávové bôby, s chuťou podobnou chuti čerešne. A neskôr sa pojmom káva začal označovať aj nápoj z mletých pražených kávových zŕn. Nápoj, ktorý sa pije už niekoľko storočí. Dnes je známa vďaka svojim vedecky dokázaným priaznivým účinkom pre ľudský organizmus. Jej typická vôňa a chuť z nej spravili obľúbený nápoj a ranný rituál mnohých ľudí na celom svete.

Káva a jej účinok na ľudský organizmus:

Káva, to nie je len kofeín a jeho povzbudivé účinky na náš organizmus. Mimochodom, šálka kávy so 125ml kávy obsahuje 80-120mg kofeínu a má Ph 5, čiže mierne kyslé. Vďaka kofeínu však pôsobí antidepresívne. Obsahuje i Vitamín Niacín. Ďalším pozitívom je upokojujúci účinok kávy. Pokiaľ si teda ľahnete prvých 15 minút po vypití kávy, zaspíte ľahšie. Preto mnoho ľudí po vypití kávy tvrdí, že sú unavení. Dôvod je jednoduchý, a to dobré prekrvenie centra spánku v mozgu. Pokiaľ však nezaspíte počas týchto 15 minút, pocítite účinky kofeínu. U starých ľudí zlepšuje káva dokonca kvalitu spánku…

Je potvrdené, že pokiaľ hľadáte práve povzbudivý účinok kávy, mali by ste ju piť po dúškoch počas dňa, a nie jednorazovo celú šálku. Naopak, mnoho mýtov o škodlivosti kávy bolo vyvrátených, ako napríklad odvodňovanie či zvyšovanie cukru v krvi.

V súčasnosti sa veľa hovorí aj o potrebe antioxidantov pre náš organizmus. A káva ich obsahuje skutočne neúrekom, hlavne tá zelená. Vďaka káve, konkrétne vďaka Adrenalínu a Dopamínu, ktorý obsahuje, sa zvyšujú naše koncentračné schopnosti.

Príprava a pitie kávy:

Ideálne je piť kávu počas dňa, v primeranom množstve a nie príliš silnú. Okrem toho by ste nemali piť kávu ráno na lačný žalúdok. Káva existuje v mnohých sortách a druhoch, ktoré sa odlišujú nielen cenou, ale aj kvalitou. Dva najzákladnejšie druhy sú Robusta a Arabica. Robusta obsahuje dvojnásobné množstvo kofeínu, ako Arabica, naopak, Arabica je známa svojou vôňou a chuťou. Pre náš tráviaci systém je najlepšia káva tá s mliekom.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.