Mletá káva
Káva je nápoj, ktorého príprava sa nám často zdá byť príliš jednoduchá. Každodenne si však mnoho ľudí na celom svete pripravuje kávu nesprávne, najmä tú mletú.
Mletá káva, ale aj každá iná káva, by sa mala pripravovať z horúcej vody, ktorá však neprešla varom. Mnoho ľudí uprednostňuje mletú kávu pred tou instantnou. To by bolo v poriadku, keby si ju nepripravovali ako „zalievanú“ kávu. Aby káva nestratila na chuti, mala by byť samotná mletá káva v kontakte s vodou len po dobu 30 sekúnd. Preto je azda najvhodnejším spôsobom prípravy kávy použitie kávovaru.
Mletá káva je skutočne vynikajúca – voňavá a chutná, no iba pokiaľ je čerstvo pomletá. Správnu a chutnú kávu totižto pripravíte z čerstvej mletej kávy (rozhodne by nemala byť staršia ako 3 týždne). Samozrejme, čím kvalitnejšiu mletú kávu zvolíme, tým lepšie.
Mletá káva je vynikajúca i v tom, že si ju môžete pripraviť sami doma z kávových zŕn. A to pomocou mlynčeka na kávu. Tu si však treba dávať pozor na to, aby sa elektrický mlynček neprehrial, pretože tým by odobral káve arómu.
Stupeň mletia sa líši podľa druhu kávy, ktorú si chceme pripraviť. Napríklad v prípade tureckej či arabskej kávy by mali byť zrná namleté veľmi jemno.
Nech už sa rozhodneme pripraviť si akúkoľvek kávu z mletej kávy, je dôležité nezanedbať všetky ostatné vonkajšie faktory potrebné pri príprave, aby sa chuť a aróma mletej kávy, pre ktorú sme ju kupovali, nestratila. Jednou z vecí, na ktorú sa často zabúda je, že káva by sa mala pripravovať vo vopred vyhriatej kanvici a takisto by sa mala nalievať do predhriatej šálky.
Káva by sa mala piť čo najteplejšia, vychladnutá stráca arómu a jej chuť sa výrazne mení – k horšiemu.
Mletá káva je však výborná vec, z ktorej môžeme pripraviť lahodný nápoj s neodolateľnou vôňou a chuťou.