Talianská káva
1683. Rok, v ktorom sa káva dostala do Európy. Legenda hovorí, že to bolo v čase obliehania Viedne Turkami. Po porážke Turkov boli otvorené vo Viedni prvé kaviarne.
No tí, ktorí sa rozhodli príprave kávy aj hlbšie venovať, boli Taliani. A hoci neboli tými, čo s prípravou kávy začali, dokázali ju povýšiť na úroveň umenia a chuťového zážitku. Preto je dnes Taliansko krajinou, ktorá sa azda každému okrem pizze a Milána spája práve aj s pojmom káva.
Pitie a príprava kávy sa v Taliansku stali doslova vedou. Už sa nepripravuje iba vo forme klasického espessa, cappuccino alebo Latte Macchiato. Poznáme už aj Espresso Macchiato (espresso s malým pohárikom mlieka) alebo Espresso Corretto (espresso+grapa – typický taliansky alkohol)
V čom je však talianska káva práve taká výnimočná?
- V súčasnosti je známych 5 „klasických“ stupňov praženia, a práve talianska káva je vyrábaná z najtmavšie pražených kávových zŕn
- Práve vďaka spomínanému praženiu je chuť talianskej kávy horkejšia, trochu sladšia a zároveň menej kyslá, ako ostatné druhy kávy
- Talianska káva je zvyčajne lepšie „znášaná“ ľuďmi, nakoľko obsahuje viac horkých látok, ale na druhej strane menej kofeínu a menej kyslosti
- Tmavé pomletie kávy jej dodáva aj výnimočnú, výraznejšiu vôňu, no na druhej strane práve kvôli tmavému praženiu stráca obsah kofeínu
- Najčastejšie sa na výrobu pravej talianskej kávy používajú zrná z oblasti strednej a južnej Ameriky
- Caffé espresso; bežne nazývané len „espresso“ alebo „presso“ je pomenovanie, ktorým sa označuje druh prípravy kávy, ktorý bol po prvýkrát použitý v Miláne. Stalo sa veľmi obľúbeným a vďaka nemu sa v súčasnosti talianska káva pije najmä v tejto podobe denno-denne na celom svete
Michail Bakunin povedal o talianskej káve, že najlepšie na nej je fakt, že je „čierna ako noc, sladká ako láska, horúca ako peklo“.
Pokiaľ teda chcete ochutnať kávu s výnimočnou a výraznou chuťou a krásnou čiernou farbou, vyberte si tú pravú taliansku.